A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білогірська селищна рада - територіальна громада
Хмельницька область

Білогірське бюро правової допомоги інформує

Дата: 01.08.2019 10:44
Кількість переглядів: 801

Фото без описуУ рамках проекту “Я маю право”, який реалізується фахівцями системи безоплатної правової допомоги та органів юстиції на території всієї України, працівники  відділу «Білогірське бюро правової допомоги» Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформують.

Останнім часом до відділу «Білогірське бюро правової допомоги» почастішали випадки звернення громадян на підставі того, що вони ніби – то є поручителями за кредитом, який отримувався іншою особою (боржником). Частіше всього такі громадяни навіть не підозрювали про своє поручительство перед боржником.  Одразу заспокоїмо – якщо Ви не підписували окремий договір поруки перед банком, то таке поручительство не є дійсним, а тому і відсутні правові наслідки.

Що стосується тих осіб, які підписували договір поруки, то слід зазначити, що досить часто банки зловживають своїм правом вимоги до поручителя про повернення кредиту.

Нижче ми зазначаємо деякі важливі моменти, які необхідно знати як поручителю за кредитним договором, так і тим особам, які планують ним стати.

  1. Договір поруки є окремим видом договору укладеним виключно у письмовій формі. Якщо Ви не підписували окремий договір поруки, то Ви не є поручителем взагалі! Застереження банку про те, що у кредитному договорі з боржником зазначені Ваші персональні данні як поручителя не є законними. Ви маєте право вимагати пред’явлення такого «поручительського» договору.
  2. Договір поруки фактично припиняється, зокрема, у наступних випадках:
  • – у разі фактичного повернення кредиту боржником;
  • – якщо банк відмовляється від отримання суми боргу від боржника чи поручителя (краще мати обґрунтовану письмову відповідь від банку про відмову у отриманні боргу, або наявність свідків);
  • – у випадку переведення боргу на нового боржника, за якого Ви не поручилися;
  • – у разі внесення змін до кредитного договору без згоди поручителя, внаслідок чого збільшується обсяг його відповідальності (наприклад: підвищення ставки по кредиту, збільшення терміну повернення кредиту і т.д.). Така згода має бути документально оформленою (наприклад, додаткова угода до договору поруки тощо);
  • – порука припиняється після закінчення строку поруки, зазначеного у договорі поруки. Згідно ч. 4 ст. 559 Цивільного кодексу України у разі якщо такий строк не встановлено, порука припиняється, якщо кредитор протягом шести місяців з дня настання строку виконання кредитного договору не пред’явить вимоги до поручителя. Якщо строк кредитного договору не встановлений або встановлений моментом пред’явлення вимоги, порука припиняється, якщо кредитор не пред’явить позову до поручителя протягом одного року з дня укладення договору поруки. Причому, у згаданих випадках договір поруки припиняється автоматично. Якщо у договорі поруки зазначено, що строк такого договору – до повного припинення усіх зобов’язань боржників за основними договорами (тобто кредитними), то це не вважається встановленим строком. Тому, у такому випадку застосовується норма ч. 4 ст. 559 вищезгаданого кодексу.

    Враховуючи вищевикладене, радимо уважно читати те, що Вам дає на підпис як банк, так і інші юридичні та фізичні особи. Якщо запланований Вами правочин є досить значним та може вплинути на Ваше матеріальне становище, то радимо звертатися за попередньою консультацією до юриста.

 

 

За матеріалами Білогірського бюро правової  допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь