A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білогірська селищна рада - територіальна громада
Хмельницька область

До уваги власників мотоциклетної техніки!

Дата: 18.05.2021 15:49
Кількість переглядів: 549

Фото без опису

Останнім часом на дорогах Білогірської громади спостерігається різке збільшення кількості мопедів, моторолерів та скутерів. З однієї сторони в цьому немає нічого дивного, даний вид транспорту відносно простий в керуванні, доступний в ціні, економний в плані використання палива. Проте, традиційно є й інша сторона медалі, яка не може не насторожувати.

Статистика говорить, що близько третини дорожньо-транспортних пригод відбувається з вини власників мотоциклетної техніки. Більше того, смертність в наслідок ДТП в даних випадках значно вища, ніж у випадках автомобільних аварій.

Попри те, що більшість вважає, що на скутери, моторолери, мопеди документи не потрібні, ця думка помилкова. Згідно підпункту 2.1 Правил дорожнього руху передбачено, що водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії та реєстраційний документ на транспортний засіб, причому власники механічного транспорту зобов’язані їх зареєструвати в уповноваженому органі МВС протягом 10 діб з моменту придбання. Відсутність реєстрації даного транспорту, відповідно до ч.6 ст.121 КУпАП тягне за собою штраф у розмірі 850 грн, з можливим вилучення транспорту на штрафний майданчик. Більше того, у разі відсутності прав на керування скутером, чи моторолером, згідно з ч. 2 ст. 126 КУпАП штраф становить 3400 грн.

Особливе занепокоєння викликає той факт, що все частіше на дорогах громади за кермом механічних транспортних засобів з’являються школярі. Варто пам’ятати, що навчатися водінню мопеда можна з 14 років, проте самостійно керувати даним видом транспорту дозволяється після досягнення віку 16 років та при наявності водійського посвідчення. Те ж саме стосується таких видів механічних транспортних засобів, як скутер та моторолер. Важливо розуміти й той момент, що до 16 років відповідальність за дітей та їх правопорушення несуть батьки, після 16 років особи, які скоїли правопорушення, яких згідно з законодавством буде притягнуто до адміністративної відповідальності.

Окрім вищесказаного, слід дотримуватися й інших важливих правил:

? водій та пасажири обов’язково повинні мати захисні шоломи (п. 2.3. ПДР);

? перевезення дітей, зріст яких менше 1.45м, або вік менше 12 років забороняється (п. 21.11. ПДР);

? в населених пунктах швидкість руху не повинна перевищувати 50км/год. (п.12.4 ПДР);

? поза населеним пунктом швидкість руху не повинна перевищувати 60км/год. (п. 12.6 ПДР).

Пам’ятаймо, ваша безпека та безпека близьких залежить в першу чергу від вас.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь