A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білогірська селищна рада - територіальна громада
Хмельницька область

У Хмельницькому обговорювали найважливіші проблеми органів місцевого самоврядування

Дата: 03.06.2021 16:53
Кількість переглядів: 943

У Хмельницькому, за участі Володимира Зеленського, відбулось перше засідання Палати місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Крім очільника держави участь у заході взяло понад 150 делегатів: представники Офісу Президента, міністри профільних міністерств, народні депутати, керівники обласної та районних рад Хмельниччини, очільники громад із різних куточків України. Також більше ста голів громад із усієї України долучилися до заходу онлайн. Асоціацію міст України на заході представляв Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан та голова Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України, мер Хмельницького Олександр Симчишин.

У вітальному слові Володимир Зеленський наголосив, що реформа місцевого самоврядування продовжується і попереду ще багато роботи: необхідно внести відповідні зміни у Конституцію України, вдосконалити та прийняти низку законів, відпрацювати зміни до діючих кодексів. Окремо Президент наголосив на важливості гідного фінансового забезпечення громад та забезпеченні їхньої спроможності.

Заступник голови Офісу Президента, виконавчий секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Кирило Тимошенко наголосив, що буде почута думка представників органів місцевого самоврядування і жодне із питань не залишиться поза увагою.

Очільник Офісу Президента Андрій Єрмак наголосив на необхідності зміцнення фінансової спроможності громад та розповів, що для її вирішення буде прийнято ряд рішень, що сприятимуть наповненню місцевих бюджетів: будуть прийняті законопроекти щодо оптимізації дохідної частини місцевих бюджетів у тому числі розширення бази оподаткування за рахунок вдосконалення механізмів сплати за землю, податку на нерухоме майно, єдиного податку, ПДФО, транспортного податку тощо. «Плануємо збільшити нормативи зарахування ПДФО до бюджетів сільських, селищних, міських бюджетів територіальних громад, що є для громад надзвичайно важливим. Також плануємо розширити повноваження органів місцевого самоврядування щодо адміністрування та контролю за сплатою місцевих податків та зборів» - наголосив Андрій Єрмак.

Нагадуємо, що Асоціація міст України неодноразово наголошувала на необхідності збільшення зарахування частки ПДФО для місцевих бюджетів на 5 відсотків до 65% та збережені акцизу із роздрібного продажу тютюну для бюджетів громад. Хмельницьке регіональне відділення Асоціації міст України зверталось із відповідними листами до народних депутатів та підкреслювало, що це допоможе суттєво зміцнити фінансову базу органів місцевого самоврядування.

На засіданні Палати місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України було обрано керівництво Палати. Головою Палати місцевих влад одноголосно обрано мера Львова Андрія Садового. Заступниками стали мер Дніпра Борис Філатов та мер Житомира Сергій Сухомлин. Також делегати одноголосно підтримали включення до складу президії Палати Виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана.

Під час зібрання обговорили ряд важливих питань: про передачу закладів профтехосвіти у комунальну власність громад, покращення енергоефективності, реформування системи архітектурно-будівельного контролю, розвиток мережі технопарків.

Голова Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України, міський голова Хмельницького Олександр Симчишин підняв важливу для органів місцевого самоврядування тему – підготовка до опалювального сезону. «Після завершення опалювального сезону ми уже двічі стикалися із надзвичайними ситуаціями. Уряд і «Нафтогаз» мало не залишив 120 міст і 5 мільйонів споживачів без гарячого водопостачання. Зараз, за вашої підтримки, ми уже маємо певні позитивні зрушення у цьому напрямку. Є домовленості із пільговими цінами, хоч вона більша, ніж ми сподівалися, наші підприємства зможуть працювати. Невирішеною залишається, як на мене, одна із найважливіших проблем – це проблема боргів наших теплопостачальних підприємств. Ці борги формувалися багато років і ми маємо докласти максимум зусиль, щоб було прийнято законопроект про їх списання. Це не результат неефективного управління теплопостачальними підприємствами, це результат неефективного державного регулювання. Тож сподіваємось, що Верховна Рада дослухається до усіх міських голів і борги будуть списані, а ми матимемо чіткі і зрозумілі правила» - наголосив Олександр Симчишин.

Підсумовуючи засідання Президент підкреслив, що головна мета таких зустрічей – це конкретні результати. Тож висловив сподівання, що під час наступних засідань багато проблем, які були озвучені сьогодні, уже увійдуть на стадію вирішення.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь