A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білогірська селищна рада - територіальна громада
Хмельницька область

Наслідки спалювання сухої трави в літню пору

Дата: 23.06.2021 10:26
Кількість переглядів: 476

Фото без опису

З настанням літньої спеки особливо гостро постає проблема пожеж. Внаслідок необережного поводження з вогнем, чи звичайної людської халатності й необачності на відкритих територіях, господарських угіддях, уздовж транспортних магістралей, на узбіччях і навіть практично у центрі населених пунктів горить суха рослинність. Незважаючи на заклики та різке збільшення штрафів, з року в рік кількість пожеж не тільки не зменшується, а й збільшується.

На жаль, далеко не кожен усвідомлює, що здавалося б маленький вогник на природі, здавалося б незначне спалення сміття на власній ділянці може перетворитися в масштабну пожежу. Вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, погіршується якість ґрунтів, що призводить до зниження урожайності. Досить часто наслідком пожеж стають знищені хати, будинки, а інколи й цілі села. Кожен повинен усвідомлювати, що в умовах спеки, ризик пожежі надзвичайно високий.

Варто пам’ятати й про велику шкоду для здоров’я, адже при спалюванні ста кілограмів сухої порослі, або іншого подібного сміття природного походження, в повітря виділяється три кілограми чадного газу та дев’ятсот грамів мікрочастинок диму. Чадний газ, проникаючи в гемоглобін, блокує постачання кисню до тканин організму та при умові перевищення норми може викликати навіть смерть. Не меншу шкоду здоров’ю наносить і бензопірен, що виділяється при тлінні листя і спричиняє ракові захворювання.

Пожежі в літню пору особливо складні для ліквідації пожежно-рятувальним підрозділам ДСНС. Такі пожежі відрізняється від інших тривалістю та потенційною можливістю збільшення масштабів. Для їх гасіння потрібно залучати значну кількість рятувальних сил, пального і спецтехніки на тривалий термін. Адже на відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х кілометрів на годину, а у вітряну – до 30. Висота полум’я сягає двох метрів, а при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості, розмір таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази.

Білогірська селищна рада вкотре закликає відмовитися від спалювання рослинності, бережного поводження з вогнем та дотримання правил техніки безпеки.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь