A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білогірська селищна рада - територіальна громада
Хмельницька область

Скажімо ні - спалюванню сухої природної рослинності та її залишків!

Дата: 14.09.2021 08:35
Кількість переглядів: 396

Багато років наша держава не може подолати гостру екологічну проблему – випалювання сухої природної рослинності та її залишків.

Спалювання рослинних залишків стало для наших громадян настільки звичним, що практично не звертається увага на те, якої шкоди ці дії завдають довкіллю, життю та здоров’ю людей.

При спалюванні ста кілограмів сухої порослі, або іншого подібного сміття природного походження, в повітря виділяється три кілограми чадного газу та дев’ятсот грамів мікрочастинок диму. Чадний газ, проникаючи в гемоглобін, блокує постачання кисню до тканин організму та при умові перевищення норми може викликати навіть смерть. Не меншу шкоду здоров’ю наносить і бензопірен, що виділяється при тлінні листя і спричиняє ракові захворювання.

Окрім безпосереднього впливу на здоров’я людини варто відзначити і інші загрози:

? спалювання сміття призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми;

? за нормальних умов, коли природне сміття перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються в грунт. При згорянні ж утворюється зола. Не зважаючи на загальноприйняту думку, зола – дуже погане добриво яке призводить до ще більшого збіднення ґрунту;

? при спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин;

? дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій.

Окрім шкоди здоров'ю та довкіллю, варто пам'ятати й про те, що палії порушують закон. За спалювання відходів і залишків сухої рослинності за статтею 82 КУпАП штраф:

? для громадян від 340 грн до 1360 грн;

? для посадових осіб від 850 грн до 1700 грн.

Звісно, в такому випадку виникає запитання, що робити? Найбільш дієвим та корисним методом є компостування. Ще один варіант - заключення договору на вивезення сміття з КП "Білогір'яспецтрансбуд".

Бережіть себе, близьких та довкілля. Будьте свідомими!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь