A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білогірська селищна рада - територіальна громада
Хмельницька область

Паперові трудові книжки більше не потрібні?

Дата: 27.09.2021 16:36
Кількість переглядів: 295

Закон України від 05.02.2021 № 1217-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» ( 10.06.2021 набрав чинності ),  впроваджено електронні трудові книжки в Україні.

Електронна трудова книжка — це цифровий аналог паперових трудових книжок. Електронні трудові книжки забезпечують поступову відмову від паперового документообігу та зменшення витрат часу на паперову роботу.

Фізособи уже мають можливість звіряти інформацію про свій страховий стаж у базі Пенсійного фонду України(ПФУ); зменшення негативних ризиків втрати паперової трудової книжки та потім її відновлення. Особливо це стосується тих осіб, у яких записи у електронній базі ПФУ мають розбіжність з такими у паперовій трудовій книжці. Звичайно й паперові трудові книжки відновлювали, але це значні витрати часу на відвідування колишніх місць роботи, а то й архівів, якщо дані підприємства уже позакривали; створення можливостей для нарахування пенсій в автоматичному режимі.

З 10 червня 2021 року облік трудової діяльності застрахованих осіб здійснюють на підставі даних, поданих до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування (далі - Реєстр). Адже з указаної дати особа в разі працевлаштування зобов'язана надавати:

• трудову книжку (у разі наявності) або
• відомості про трудову діяльність із Реєстру (ст. 24 КЗпП з урахуванням змін, унесених Законом № 1217).
Також із 10 червня 2021 року роботодавці не зобов'язані зберігати в себе трудові книжки новоприйнятих працівників (ст. 48 КЗпП).

Трудові книжки осіб, які були працевлаштовані до 10 червня, видають їм особисто під підпис після того, як роботодавець успішно подасть до Реєстру відомості з паперових трудових книжок (п. 2 розд. ІІ Закону № 1217). Для процесу оцифрування трудових книжок передбачено 5 років (до 10 червня 2026 року). Видавати трудову книжку працівнику до зазначеної дати необхідно в разі його звільнення.

Водночас працівникам, які бажають і надалі мати трудову книжку з усіма відповідними записами, надано право вимагати від роботодавця вносити до трудової книжки записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі. Відмовити роботодавець не може (ст. 48 КЗпП). До того ж за бажанням працівника паперову трудову книжку можна вести й після закінчення п'ятирічного терміну.

У п. 2.2 Інструкції № 58, яка на цей час залишається чинною, передбачено, що до трудової книжки працівника вносять:

• відомості про роботу, переведення на іншу постійну роботу, звільнення;
• відомості про нагородження та заохочення: про нагородження державними нагородами України та відзнаками України, заохочення за успіхи в роботі й інші заохочення відповідно до чинного законодавства України;
• відомості про відкриття, на які видано дипломи, про використані винаходи та раціоналізаторські пропозиції та про виплачені внаслідок цього винагороди.

Отже, якщо трудова книжка працівника (прийнятого на роботу до 10 червня 2021 року) залишається в роботодавця, то на вимогу співробітника необхідно й надалі вносити відповідні записи до неї.

За матеріалами Білогірського бюро правової допомоги
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь