A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білогірська селищна рада - територіальна громада
Хмельницька область

Дії під час виникнення надзвичайних ситуацій

Дата: 28.02.2022 17:29
Кількість переглядів: 262

Війна проти російських загарбників змушує повторювати речі, з якими більшість зустрічалось лише на уроках цивільної оборони. Нагадуємо правила поведінки та дії під час наступних ситуацій:

Дії під час сигналу повітряна тривога!

???? Отримавши сигнал «Повітряна тривога»:

???? швидко йдіть до найближчого укриття. Увімкніть телебачення або радіо (можна на смартфоні), або відкривайте сторінки офіційних державних каналів. Вони інформують про те, що сталося, протягом п’яти хвилин після сигналу;

???? виконуйте почуті інструкції;

???? сповістіть про почуте сусідів чи знайомих та при необхідності надайте їм допомогу

???? виходити зі сховищ можна лише після команди «Відбій повітряній тривозі».

???? Примітка: Сигнал «Повітряна тривога» являє собою сирену, яка лунає протягом п’яти хвилин. Сигнал «Відбій повітряній тривозі» являє собою сирену, яка лунає протягом 10 секунд.

Дії під час артобстрілу системами залпового вогню (наприклад, “Град”)

???? Ховатися краще в бомбосховищах, або ПРУ. Якщо ні, то у підвалах або у інших заглиблених приміщеннях. Місця в них краще обирати біля несучих стін та недалеко від вікон, або дверей — щоб можна було швидко вискочити, якщо снаряд попаде в будинок.

???? Якщо обстріл застав вас у наземному транспорті, негайно зупиніть його (або вимагайте цього від водія), відбігайте від дороги в протилежному напрямку від багатоповерхівок та промислових об’єктів, лягайте на землю та очима шукайте більш надійне укриття поруч з вами.

???? Виходити із укриття треба не раніше ніж за 10 хвилин після закінчення обстрілу. Бо після залпу зазвичай ведеться корегування вогню або зміна позиції. Тож, цей залп може виявитися не останнім.

Що робити під час артобстрілів?

???? Артилерійський, мінометний обстріл, або авіаційна атака — в СБУ радять не залишатися в під’їздах. Також не треба ховатися під арками та у підвалах панельних будинків або під стінами будинків із легких конструкцій. Автозаправки, автівкі, словом, все, що може вибухнути — теж ні.

???? Якщо не встигли добігти до бомбосховища, а обстріл розпочався — негайно лягайте на землю. За будь-який виступ, у невелике заглиблення. Підійдуть, наприклад, міцні бетонні конструкції, широкі труби водостоку, канави. Щоб уберегтися від баротравми (травми від надлишкового тиску), треба закрити вуха та відкрити рот.

???? Після обстрілу завали самостійно розгрібати не треба — дочекайтеся аварійні і рятувальні служби.

Дії у випадку виникнення хімічної атаки

???? Уникайте паніки. Надягніть засоби індивідуального захисту органів дихання та найпростіші засоби захисту шкіри. По можливості негайно покиньте зону хімічного забруднення.

???? Якщо засобів індивідуального захисту немає і вийти із району аварії неможливо – залишайтесь у приміщенні і негайно загерметизуйте його!

???? Зменшіть можливість проникнення НХР (парів, аерозолів) у приміщення: щільно закрийте вікна та двері, димоходи, вентиляційні люки, заклейте щілини в рамах вікон і дверей, вимкніть джерела газо- і електропостачання та загасіть вогонь у печах. Чекайте повідомлень органів влади з питань цивільного захисту по засобах зв'язку.

???? Знайте, що вражаюча дія конкретної НХР на людину залежить від її концентрації у повітрі та тривалості дії. Тому, якщо немає можливості покинути небезпечну зону, не панікуйте і продовжуйте виконувати заходи безпеки.

???? Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води, інші необхідні речі у герметичну валізу та підготуйтесь до евакуації.

???? Попередьте сусідів про початок евакуації. Надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.

???? Виходьте із зони хімічного зараження в бік, перпендикулярний напрямку вітру та обходьте тунелі, яри, лощини – в низинах може бути висока концентрація НХР.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь