A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білогірська селищна рада - територіальна громада
Хмельницька область

Єдиний податок є одним із джерел наповнення місцевого бюджету

Дата: 09.11.2022 15:16
Кількість переглядів: 180

Фото без опису

З початку війни Верховною Радою України було прийнято низку зміни до Податкового Кодексу України щодо питань оподаткування та звітності ФОП. Зміни, що безпосередньо стосуються оподаткування ФОП, було внесено Законами № 2120-ІХ від 15.03.2022№ 2142-ІХ від 24.03.2022№ 2173-ІХ від 01.04.2022№ 2192-ІХ від 14.04.2022.

   Під час воєнного стану ФОП які є платниками єдиного податку 1 та 2 групи, мають право не сплачувати єдиний податок та ЄСВ за себе на період з 1 квітня 2022 року до припинення воєнного стану на території України.

Варто звернути увагу, що це є правом, а не обов'язком таких осіб, і рішення щодо сплати єдиного податку така особа приймає самостійно. При цьому, після припинення воєнного стану в Україні, обов'язок щодо сплати ЄП за місяці, в яких не сплачувалися єдиний податок, відповідно до вказаних норм, відсутній.

Законом № 2120-IХ тимчасово до припинення або скасування воєнного стану, дозволяється не сплачувати єдиний податок підприємцям 1 та 2 груп лише за умови не здійснення ними підприємницької діяльності, всі інші мають сплачувати єдиний податок на загальних підставах.

Крім того, нарахування єдиного податку відбувається в автоматичному режимі і відображається в електронному кабінеті платників, а несплата податку призводить до нарощування податкового боргу, який після завершення воєнного стану має бути в обов’язковому порядку сплачений.

Для платників, що перебувають на 3 групі єдиного податку збільшено ліміт річного доходу з 7 млн. 600 тис гривень до 10 млрд. гривень, і немає обмежень щодо кількості працівників. Ставка становитиме 2% від обороту незалежно від виду діяльності (виняток становить діяльність, пов’язана з підакцизними товарами, гральним бізнесом, обміном валют та видобуток і реалізація корисних копалин, банки, страхові компанії, ломбарди ФОП, юридичні особи - нерезиденти та ін.). ПДВ на цей період не нараховуватиметься і не сплачуватиметься. Раніше ця ставка була у розмірі 3% для платників ПДВ та 5% для неплатників ПДВ.

Тож, якщо ви маєте змогу, виконуйте свій податковий обов’язок та сплачуйте вчасно податки та збори  задля своєчасного фінансування всіх галузей, зокрема галузі освіти, яка займає левову частку місцевого бюджету та  задля швидкого наближення перемоги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь