Білогірська селищна рада - територіальна громада
Хмельницька область

Обережно, БОТУЛІЗМ!

Дата: 04.05.2023 09:46
Кількість переглядів: 70

Фото без опису

В Шепетівському районі зафіксовано випадок отруєння на ботулізм з важким перебігом захворювання. 

Звертаємо увагу громадян,що ботулізм - це небезпечна харчова токсикоінфекція,зумовлена споживанням продуктів,які містять ботулотоксинів харчових продуктах. 

Отруєння може виникати внаслідок вживання:

  • солоної,в’яленої та копченої риби (особливо, якщо не випотрошена внутрішня частина риби), порушені умови виготовлення та зберігання);
  • вживання м’ясних, грибних, овочевих консервів, копчених м’ясопродуктів,  що приготовлені в домашніх умовах та придбані у місцях стихійної торгівлі;
  • вживання консервів у здутих «бомбажних» банках та з наявністю плісняви. В жодному разі небезпечно вживати такі харчові продукти!

Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого. Як правило захворювання починається раптово. У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті, турбує «туман», роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість, відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі, погіршується ковтання їжі, що може призвести до летальних наслідків.

У випадку виявлення перших ознак захворювання негайно звертайтесь до найближчої лікувальної установи за медичною допомогою. Самолікування у випадку ботулізму вкрай небезпечне.

З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:

  • насамперед – це суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини;
  • не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;
  • не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках,яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  •  необхідно ретельно очищати і промивати продукти проточною водою, швидко і ретельно видаляти кишки при післязабійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
  • необхідно суворо дотримуватись рекомендованих правил обробки банокта теплової обробки продуктів. Домашні консерви потрібно зберігати   в холодильнику, в прохолодному місці і бажано короткий термін.

Будьте обережні! Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.
 

Шепетівське районне управління

ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь