A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білогірська селищна рада - територіальна громада
Хмельницька область

Фінансовий відділ Білогірської селищної ради повідомляє про своєчасну сплату податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки

Дата: 10.05.2023 15:06
Кількість переглядів: 150

Фото без опису

У 2023 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховуватиметься фізичним особам — власникам об’єктів нерухомості (будинків, квартир тощо) за 2022 рік.

 Рішенням сесії селищної ради від 15.07.2021 року № 01-11/2021 із внесеними змінами від 01.07.2022 року встановлено ставки податку , в тому числі на нерухоме майно.

📎  Підпунктом 266.5.1 Податкового кодексу України передбачено, що ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.м бази оподаткування.       

 Мінімальна заробітна плата станом на 01.01.2022 року становила 6 500,00 грн. Отже, граничний розмір ставок, передбачений для розрахунку податку на нерухоме майно в 2023 році за звітний 2022 рік, не повинен перевищувати 97,50 грн. за 1 кв.м бази оподаткування.

База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Пільги зі сплати податку (згідно ПКУ)

База оподаткування об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи — платника податку, зменшується:

  • для квартири/квартир незалежно від їх кількості — на 60 кв. метрів;
  • для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості — на 120 кв. метрів;
  • для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), — на 180 кв. метрів. Таке зменшення надається один раз за кожний базовий звітний період (рік).

 Пільги з податку, передбачені підпунктами 266.4.1 та 266.4.2 пункту 266.4 ПКУ, для фізичних осіб не застосовуються до:

  • об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої Кодексом;
  • об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Хто звільняється від сплати податку на нерухомість та на який термін

Ще на початку весни 2022 року через введення ВС законодавці надали послаблення у сплаті податку на нерухомість. Пунктом 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ Законом України Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану № 2142 від 24.03.2022 року доповнено п.п. 69.22, яким визначено, що від сплати податку звільняються громадяни, в яких нерухомість:

  • розташована на території, де були чи досі є бойові дії;
  • розташована на тимчасово окупованих територіях;
  • була пошкоджена та стала непридатною для життя через бойові дії.

Термін звільнення від податків залежатиме від особливостей майна та того, кому саме нараховується — фізичній або юридичній особі. Наразі актуальні такі правила:

  • податок на майно, що належить фізичним особам, не буде нараховуватися в період 2021 та 2022 звітних років;
  • житлова нерухомість юридичних осіб не оподатковується з 1 березня до кінця 2022 року;
  • податки на нежитлову нерухомість фіз- та юросіб не діятимуть від 1 березня до кінця того року, коли скасують чи призупинять воєнний стан.

Обов’язок сплати, строки та відповідальність

Податкове (податкові) повідомлення-рішення про сплату суми (сум) податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомостінадсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Обов’язок щодо сплати податку виникає у фізичних осіб протягом 60 календарних днів з моменту вручення відповідного повідомлення.

У випадку прострочення сплати податкового зобов’язання, передбачена відповідальність: при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу; при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь