Білогірська селищна рада - територіальна громада
Хмельницька область

Чому важлива сплата акцизного податку, що це таке, і який вплив він має на розвиток громади?

Дата: 26.09.2023 10:34
Кількість переглядів: 212

Фото без опису

Акцизний податок - є важливим джерелом надходжень до місцевого бюджету. Кошти, які надходять за умови добросовісної сплати акцизу платниками, направляються на соціально-економічний розвиток, а це: функціонування закладів освіти, культури, медичних закладів, поточні та капітальні ремонти доріг і тротуарів, будівництво спортивних та дитячих майданчиків, територіальна оборона, та інші напрямки.

Згідно зі змінами до Податкового кодексу України, з 1 січня 2015 року в нашій країні запроваджено нарахування та сплату акцизного податку з роздрібної реалізації окремих груп товарів (алкоголю, пива та тютюнових виробів). Цей податок становить 5 відсотків від вартості товару і сплата його прямий обов'язок виробників, імпортерів, суб'єктів господарювання, які реалізують підакцизні товари в роздріб.

Через низький рівень свідомості окремих підприємців щодо сплати податку (адже часто торгівля відбувається без касового апарату) та незнання жителів про такий податок, на жаль, спостерігається незадовільний стан надходження коштів до місцевого бюджету від цього податку.

Тому, на сьогодні, дуже важливим являється свідоме відношення до даних вимог законодавства, як підприємців, так і покупців. Розв'язанням даної проблеми являється обов’язковий друк фіскального чека під час платіжної операції. Фіскальний чек при купівлі алкоголю чи тютюнових виробів є запорукою сплати податку до бюджету та, в результаті, активізація сплати акцизного податку суб’єктами господарювання на території громади.

Важливо відзначити, що жителі нашої громади можуть самостійно контролювати продавців - акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів повинен відображатися у фіскальному чеку окремим рядком. У випадку відсутності чека – кошти, які могли б піти в місцевий бюджет, залишаються в підприємця, який ухиляючись від сплати такого податку (акцизу) порушує закон.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь