Білогірська селищна рада - територіальна громада
Хмельницька область

Скажемо «Ні!» - насильству над дітьми

Дата: 15.12.2023 10:43
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

Насильство – це дії, спрямовані проти волі людини. Але в ситуації насильства щодо дитини, її згода та воля  не є виправданням насильства. Внаслідок надмірної довіри, віку та необізнаності дитина часто стає жертвою різного виду насильства від дорослих. Найпоширенішим і найбільш складним для протидії є домашнє насильство.

Правові засади протидії домашньому насильству регламентовані Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» від  07.01.2018 року, в якому домашнє насильство – це діяння (дія чи  бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім'ї чи в межах місця проживання або між родичами.

Дитина, яка постраждала від домашнього насильства – це особа, яка не досягла 18 років та зазнала насильства у будь-якій формі, чи стала свідком такого насильства.

Розрізняють чотири форми жорстокого поводження до дитини:

Фізичне насильство - дії або відсутність дій з боку батьків або інших дорослих, що шкодять здоров'ю дитини, порушують її розвиток і позбавляють життя. Це можуть бути тілесні покарання, удари долонею, стусани, опіки, задушення, грубі хапання, штовхання, плювки, застосування палиці, паска, ножа, пістолета.

Фізичне насильство - це також і залучення дитини до вживання наркотиків, алкоголю, пропонування їй отруйних речовин або медичних препаратів, які викликають одурманювання (наприклад, снодійного, не виписаного лікарем), а також спроби задушення та потоплення.

Сексуальне насильство - це будь-які сексуальні стосунки/взаємодія з дитиною, в яких дитина використовується дорослим або іншою дитиною для задоволення сексуальних потреб. Такий вид насильства може здійснюватись тим, кому дитина довіряє, включаючи батька, брата/сестру, далекого родича, друга, вчителя, старшого керівника або піклувальника; будь-яка особа, наділена владою, повноваженнями і функцією контролю над дитиною.

Психологічне (емоційне) насильство - це постійні або періодичні словесні образи, погрози від батьків, опікунів, учителів, вихователів, приниження людської гідності, звинувачення в тому, в чому дитина невинна, демонстрація ворожості, нелюбові. До цього виду насильства належить також постійна брехня, обман дитини (внаслідок чого вона втрачає довіру до дорослого), а також ситуації, коли вимоги до дитини не відповідають її віковим можливостям.

Зневага (нехтування) інтересами і потребами дитини (або економічне насильство) - відсутність належного забезпечення основних потреб дитини в їжі, одязі, житлі, вихованні, медичній допомозі з боку батьків чи осіб, їх що заміняють, у силу об'єктивних причин (бідність, психічні хвороби, недосвідченість) і без таких. Типовим прикладом зневажливого ставлення до дітей є залишення їх без догляду, що часто призводить до нещасних випадків, отруєнь та інших небезпечних для життя і здоров'я дитини наслідків.

Слід наголосити на тому, що зазвичай дитина-жертва страждає одночасно від декількох видів насильства. Так, наприклад, сексуальне насильство неминуче супроводжується руйнуванням сімейних стосунків та довіри в сім'ї, маніпулятивними стосунками, а часто й залякуванням із боку кривдника, що кваліфікується як психологічне насильство. Складовою частиною практично усіх видів насильства є фізичне (побиття) та емоційне (загрози вбити або покалічити).

КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ У ВИПАДКУ НАСИЛЬСТВА:

  • До поліції за номером 102.
  • До  служби у справах дітей.
  • До психолога, соціального педагога, класного керівника.
  • До близької людини.

Національна "ГАРЯЧА ЛІНІЯ" з питань запобігання насильству:

0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного).

Діти, підлітки та студентська молодь мають можливість анонімно і конфіденційно отримати підтримку в будь-яких складних життєвих ситуаціях, а дорослі – проконсультуватися з психологами, юристами, соціальними працівниками та соціальними педагогами щодо ситуацій, які стосуються дітей та порушення їхніх прав.

Служба у справах дітей Білогірської селищної ради знаходиться за адресою смт Білогір’я, вул.Шевченка,46 та завжди готова надати допомогу дітям, які потрапили у складні життєві обставини.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь