Білогірська селищна рада - територіальна громада
Хмельницька область

Безпека дитини в Інтернеті: на що варто звернути увагу?

Дата: 06.02.2024 16:19
Кількість переглядів: 37

Фото без опису

Із кожним роком кількість користувачів всесвітньої мережі неухильно зростає. Інтернет-технології вже стали невід’ємною частиною життя сучасного суспільства. Нікого не дивує те, що в 3 роки малюки самостійно дивляться мультики на YouTube, а першокласники шукають необхідну інформацію за допомогою Google.

До того ж, на сьогоднішній день Інтернет став потужним засобом навчання. Мережеві освітні ресурси допомагають дітям прискорити й оптимізувати освітній процес, підвищують його якість завдяки максимальній структурованості та цікавій формі викладення матеріалу. Діти можуть користуватись інтернетом для досліджень, шкільних  проектів і рефератів, онлайн навчання, спілкування з вчителями та дітьми, ігор, читання та інших корисних речей. 
Але ж крім очевидних бонусів, інтернет несе і загрози. 

Екран телефону чи планшету створює ілюзію захисту та безпеки, але зі збільшенням кількості користувачів, злочини в інтернеті набувають все нових форм. 

Як дітям не набути проблем в інтернеті, перш за все мають розуміти батьки. Серед ризиків необхідно виділити контент, що шкодить дитині; оманливі пропозиції; небезпечні групи; кібер-булінг; секстинг та кібер-грумінг. 

Батьки повинні знати, що їхні діти бачать та чують в інтернеті, з ким спілкуються і що розповідають про себе.
Навчити дитину безпечній та відповідальній поведінці в інтернеті набагато важливіше, ніж просто заблокувати небажані матеріали та сайти. Адже дитина все одно подорослішає і без належних знань може зробити безліч помилок.

Прості поради для батьків:

Розмовляйте зі своєю дитиною про небезпеку, що криється в Інтернеті.

Коли діти дорослішають, стає складніше контролювати їхній час.  Вони носять з собою смартфони будь-де. А ще вони хочуть і потребують певної конфіденційності. Це нормально, оскільки вони стають більш незалежними від своїх батьків.

Дайте дитині зрозуміти, що ви завжди на її боці. Що в разі проблем до вас можна звернутися за допомогою.

Агресією і залякуванням ви не лише втратити довіру дитини, але й досягнете того, що в разі реальних проблем вона буде боятися звернутися до вас. Нехай дитина завжди розповідає вам про повідомлення, які її налякали або занепокоїли.

Розкажіть про те, як правильно користуватись сайтами і додатками. Обговоріть небезпеку взаємодії з незнайомцями в інтернеті і нагадайте, що люди не завжди говорять правду. 

Важливо, щоб дитина знала та пам’ятала: в інтернеті нічого не можна видалити. Тому перш ніж опублікувати допис у соціальній мережі, коментар на форумі або залишити повідомлення на сайті, варто користуватися “правилом білборду” - уявити, що ця інформація знаходиться на великому білборді неподалік школи і подумати, чи комфортно, що її всі бачитимуть.

Навчіть своїх дітей ніколи не надавати особисту інформацію про себе та свою родину електронною поштою та в різних реєстраційних формах, які пропонуються власниками сайтів. Пояснюйте дітям про небезпеку створення інтимних фотографій.

В інтернеті існують цілі групи, що нав’язують дитині поведінку, яке може її покалічити. Так звані «групи смерті», «синій кит», «момо», групи анорексії та інші страшні речі втягують дітей в темні ігри. Вони можуть привести до найстрашніших наслідків: нанесення собі (або іншим) каліцтв, жорстокості і навіть до самогубства.

Ви маєте нагоду максимально захистити дитину від негативного впливу всесвітньої мережі Інтернет,  навчити свою дитину правильно користуватися цим невичерпним джерелом інформації. 

Та найголовніше, дитина повинна розуміти, що Ви не позбавляєте її вільного доступу до комп’ютера, а, насамперед, оберігаєте. Дитина повинна Вам довіряти!

Підготовлено відділом освіти, туризму, молоді та спорту Білогірської селищної ради за матеріалами Міністерства освіти та науки України, Департаменту кіберполіції Національної поліції України.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь