Білогірська селищна рада - територіальна громада
Хмельницька область

Патронатна сім'я

Дата: 12.03.2024 15:56
Кількість переглядів: 30

Фото без опису

Патронатна сім'я – це тимчасова форма влаштування дитини у сім'ю, де термін перебування дитини не може перевищувати трьох місяців. Коли є обставини, які необхідні для подальшого перебування дитини, термін може бути продовжений до 6 місяців. 

Метою даної форми є забезпечення дитині, яка опинилася у складних життєвих обставинах житла, турботи, родинного тепла і піклування, поки складні життєві обставини не будуть подолані батьками. За час перебування дитини у сім'ї патронатного вихователя батьки чи інші законні представники дитини повинні вирішити проблеми, з якими вони зіштовхнулися: знайти роботу, привести житло до належних умов, отримати комплекс соціальних послуг, що сприятиме підвищенню батьківського потенціалу та возз'єднанню з родиною. Якщо ж батьки, які неналежно виконували батьківські обов'язки не готові змінити своє життя, постане питання про позбавлення їх батьківських прав. 

Сім'я патронатного вихователя – це сім'я, в якій за згоди всіх її членів сім'ї повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов'язки патронатного вихователя на професійній основі, тимчасово допомагаючи дитині. Приймаючи таке рішення, людина повинна мати належні житлово-побутові умови за місцем свого фактичного проживання, у тому числі наявність окремої кімнати (крім прохідних кімнат, кімнат мансардного або підвального типу) та побутові зручності.

В обов'язки патронатного вихователя входить забезпечення дитини житлом, одягом, харчуванням та створення дитині умов для навчання, фізичного та духовного розвитку. Вона має співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначені органом опіки та піклування, сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.

Патронатним вихователем не можуть бути:

  • особи, які виховують власних дітей віком до  чотирьох років, дитину з інвалідністю, яка має обмеження життєдіяльності;
  • є опікуном, піклувальником, прийомним батьком/матір'ю, матір'ю-вихователькою;
  • обмежені у дієздатності;
  • визнані недієздатними;
  • стосовно яких було прийнято рішення органу опіки та піклування або суду про відібрання дитини;
  • перебувають під слідством;
  • були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями), патронатними вихователями дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім'ї або ДБСТ)  або договір про патронат над дитиною було розірвано з їх вини;
  • перебувають на обліку або на лікування у психоневрологічному або наркологічному диспансері;
  • страждають на хвороби, перелік яких затверджений МОЗ;
  • були засуджені за кримінальні правопорушення проти життя і здоров'я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності та ін.
  • перебувають на профілактичному обліку в органах Національної поліції як кривдники;
  • за станом здоров'я потребують стороннього догляду.    

В патронатну сім'ю можуть бути влаштовані діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, що негативно впливають чи можуть вплинути на їх життя, здоров'я та розвиток, в тому числі діти, які залишились без батьківського піклування, малолітні/неповнолітні породіллі з немовлям, які залишились без батьківського піклування або перебувають у складних життєвих обставинах. 

За роботу патронатного вихователя передбачено грошове забезпечення, що становить 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць 

На дітей, влаштованих в сім'ю виплачується соціальна допомога на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя у розмірі двох з половиною прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку. 

За більш детальною інформацією звертайтесь в службу у справах дітей Білогірської селищної ради, яка знаходиться за адресою: вул. Шевченка, 46, смт Білогір'я Шепетівський район Хмельницька область.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь