Білогірська селищна рада - територіальна громада
Хмельницька область

Ізяславське відділення Шепетівського районного відділу ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ» інформує – Якість питної води-це важливо

Дата: 22.07.2024 11:00
Кількість переглядів: 59

Фото без опису

Питна вода – це продукт, вироблений системою водопостачання для щоденного споживання. У зв’язку з цим до неї ставлять дуже високі вимоги відносно її безпеки і якості для здоров’я людини. Безпечна вода може бути лише тоді, коли вона якісна щодо органолептичних, хімічних і бактеріологічних властивостей. В іншому разі- неякісна, не повноцінна по хімічному складу або забруднена вода може спричинити низку хвороб.

Природними чинниками забруднення підземних вод так званого сінеманського горизонту, який залягає на глибині 80- 100 метрів, з якого добувається вода для наших водогонів може бути наявність так званих «гідрологічних вікон», тобто ділянок, на яких над водоносним горизонтом відсутній водонепроникний кам’яний пласт. Через ці «вікна» поверхневі забруднення можуть досягти підземних вод. Також, патогенні мікроорганізми потрапляють у підземні води при фільтрації через грунт фекальних і господарсько-побутових стічних вод з індивідуальних систем (вигрібні ями, септики), з ділянок розміщення тваринницьких ферм і інших тваринницьких комплексів. Криничну воду громадських та приватних криниць забруднюють весняні паводки, дощі, грунтові і стічні води, різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві. Особливою проблемою є наявність нітратів в питні воді, по результатах багаторічних лабораторних досліджень в криничній воді нашого регіону вміст нітратів в 65 відсотків зразків перевищує нормативний показник. Це є особливо небезпечно для малюків до трьох років, при просто вживанні води, при приготуванні сумішей для дитячого харчування малюкам особливо. Так як, в результаті розвивається захворювання на водно- нітратну метгемоглобінемію. Нітрати в кишківнику людини під впливом бактерій відновлюються до нітритів. Всмоктування нітритів веде до утворення метгемоглобіну і до втрати активності гемоглобіну в перенесенні кисню, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Характерними проявами цієї патології є задишка, акроціаноз, ціаноз слизових оболонок, тахікардія, судоми тощо. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50% від загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи. Таким чином, в основі метгемоглобінемії лежить той чи інший ступінь кисневого голодування, симптоми якого проявляються в першу чергу у дітей до 3-х років життя, та дітей грудного віку. Діти хворіють переважно при штучному вигодовуванні, коли сухі молочні суміші розводяться водою, що містить нітрати. Крім того, до груп підвищеного ризику відносяться: вагітні жінки, люди похилого віку, хворі на анемію, хворі з захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем. Для запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я населення пропонується тимчасово вживати бутильовану воду та провести заходи по благоустрою прилягаючої території, споруди криниці, провести її очищення від намулу та іншого бруду, дезінфекцію та дослідження води на вміст нітратів.

Якщо Ви маєте чи побудували криницю любої конструкції, готуєтеся стати мамою, маєте хронічні захворювання чи взагалі цікавитеся який вміст нітратів у воді, яку вживаєте, Ви можете звернутися до Ізяславського відділення Шепетівського районного відділу ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ України» за адресою м.Ізяслав, вул..Б.Хмельницького, 53 де відповідно затвердженого прейскуранту проведуть дослідження Вашої води. Вартість дослідження- 219,26 з ПДВ.

Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах- чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком; при кипятінні води кількість нітратів не зменшується. Якщо у Вас виникли сумніви щодо якості питної води, не в якому разі не використовуйте її в питних цілях. Пам’ятайте, чиста вода – це запорука Вашого здоров’я і здоров’я Ваших дітей.

Лікар із загальної гігієни В.Яковчук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь