Якісна і безпечна вода – запорука здоров’я!
Як відомо, стан організму людини залежить від повітря, способу життя, якості продуктів харчування, а також питної води. Питна вода та її якість впливають на всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини, на стан її здоров’я. Забруднена вода призводить до спалахів епідемій, інфекційних захворювань, до масових отруєнь.
Вода для пиття має бути безпечною для споживання в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості і нешкідливий хімічний склад.
Для оцінки якості води в санітарній практиці користуються бактеріологічними показниками. Одним з показників бактеріального забруднення є кишкова паличка. Наявність кишкової палички у воді є ознакою недавнього забруднення стічними водами або відходами тваринництва. Під час дощів, танення снігу або інших опадів, кишкова паличка разом з потоком води може потрапити в грунтові води, разом з ними і в джерело водопостачання. Кишкова паличка у воді може завдати шкоду здоров’ю: від банального розладу шлунку до кишкової інфекції. Мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), тому відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини.
Слід зазначити, що єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це проводити лабораторні дослідження в атестованій лабораторії.
При моніторингу лабораторних досліджень якості колодязної води, не рідко виявляється забрудненість не тільки бактеріями, а й підвищеною кількістю нітратів.
Нітрати - це солі азотної кислоти. Найбільша концентрація нітратів спостерігається у поверхневих джерелах, ґрунтових водах та дворових колодязях. Це – органічне забруднення. Джерелом забруднення є стічні води з полів, які обробляються азотними добривами, з тваринницьких приміщень, вигрібних ям, негерметичних септиків, гноєсховищ, місць утримання худоби, тощо.
Чим же небезпечні нітрати? Потрапляючи до організму ці сполуки перетворюють гемоглобін крові на метгемоглобін – сполуку, що не здатна переносити кисень, і спричиняють дефіцит кисню в клітинах (гіпоксію). Нітрати пригнічують функцію щитоподібної залози, що є особливо небезпечним у регіонах із йододефіцитом.
Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води, то рекомендовано для приготування їжі та питних цілей використовувати чисту від нітратів питну воду, зокрема фасовану, бутильовану столову воду, особливо батькам, які мають немовлят та дітей до 3-х років.
Власникам шахтних колодязів рекомендується дотримуватись вимог санітарного законодавства, передбачених Державними санітарними нормами і правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10, при їх облаштуванні та утриманні, а саме: колодязь не рекомендується облаштовувати в понижених, заболочених місцях та на ділянках, що затоплюються паводковими водами.
Індивідуальний колодязь слід розміщувати на відстані не менше 20 м, а колодязь громадського користування на відстані не менше 50 м від джерел можливого забруднення (вбиралень, вигрібних ям, мережі каналізації, тваринницьких майданчиків). Не рідше 1 разу на рік необхідно проводити чистку колодязя від замулювання, намивання породи з одночасним поточним ремонтом кріплення та проведення дезінфекції.
Чиста, якісна та безпечна питна вода - запорука здоров’я людини.
Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте!
Бережіть себе і своє здоров’я!
Шепетівське районне управління
ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області